Isoäidin makea makaronilaatikko

Tämä makea makaronilaatikko tarjoillaan jälkiruokana hyvin jäähdytettynä tai väli- tai iltapalana makean hillon kanssa, kuten makeat letut ja pannukakku (ei puolukkahillon kanssa).
  • 400 g putkimakaronia (Myllyn paras)
  • 1 L täysmaitoa tai kevytmaitoa
  • 4 kpl kananmunaa
  • 2-4 rkl sokeria (maista!)
  • 1,5 tl suolaa (maista!)
  • vuoan voiteluun voita tai margariinia
  • tarjoillaan mansikka-, omena-, mustikka tai muun makean hillon kanssa
  1. Sekoita maito, kananmunat, suola ja sokeri.
  2. HUOM! Makaroneja ei keitetä ensin!
  3. Voitele iso, laakea uunivuoka ja kaada keittämättömät ja 3 osaan katkaistut makaronit vuoan pohjalle. 
  4. Kaada päälle munamaito.
  5. Paista alatasolla 200 asteisessa uunissa n. tunti tai enemmän, kunnes laatikko kauniin ruskea.
  6. Sekoita seosta kerran tai pari paiston alkupuolella / puolivälissä, jotta makaronit eivät jää painuneina vuoan pohjalle
  7. Lisää halutessasi puolessävälissä voi- tai margariini nokareet laatikon päälle.
  8. Jos laatikko näyttää liian tummalta, laita alumiinifolio kevyesti päälle, etteivät makaronit palaa.
  9. Jäähdytä. Tämä herkku tarjoillaan kylmänä kuten pannukakku. 
  10. Leikkaa terävällä veitsellä annospalat.
  11. Tarjoa kylmä laatikko makean hillon esim. mansikka-, omena- tai mustikkahillon kanssa, aivan kuten lettujen tai pannukakun kanssa, ei puolukkahillon kanssa.
Tästä löytyy monta ohjetta, joissakin sipulia, juustoa, pippuria, joissakin kardemummaa. Jollain paikkakunnilla tämä oli ennen vanhaan joulunpöydän ja häävieraiden herkkua. Tosin muistaisin että sipulilla maustettu ei niin makea laatikko syötiin puolukkahillon ja lihakastikkeen kanssa, perunoiden sijaan. Se ohje löytyy putkimakaronipakkauksen päältä.
Tämä ohje on kulkeutunut suvusamme monta sukupolvea.

Kommentit