Vaivaamaton kauraisa pataleipä


1 leipä, valmistusaika: 10 minuuttia + kohotus- ja paistoaika

  • 6 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 2 dl täysjyvä kaurahiutaleita
  • 1 1/2–2 tl suolaa
  • 1/4 tl kuivahiivaa
  • 4 dl kylmää vettä

  1. Sekoita kulhossa jauhot, hiutaleet, suola ja hiiva. Lisää vesi ja sekoita nopeasti sekaisin käsin tai lastalla, älä vaivaa. Peitä kulho tuore kelmulla ja teipillä, oltava tiivis. Jätä  huoneenlämpöön 12–18 tunniksi, eli yön yli.
  2. Laita kannellinen pata tai kattila uuniin ja säädä uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Paistoastiaksi käy mikä tahansa uunikestävä kattila tai pata.
  3. Kun uuni on kuuma, ota kattila uunista ja kumoa taikina siihen. Älä säikähdä, vaikka leipä näyttää epämääräiseltä taikinakasalta. Se tasaantuu paistuessaan.
  4. Nosta kansi kattilan päälle. Paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä noin 20 minuuttia. Kypsä leipää kumisee, kun sitä koputtaa. Kumoa leipä ritilälle jäähtymään.


Vinkki! Voit käyttää jauhoina hiivaleipäjauhoja, täysvehnäjauhoja tai sämpyläjauhoseosta. Voit korvata 
kolmanneksen jauhoista ruis- tai grahamjauhoilla.

Kommentit