Jauhelihapihvi, suppilovahverokastike, perunasose, parempi arkisalaatti

Jauhelihapihvit (8 kpl), perusmurekeseos, valmistusaika 30-60 min
  • 400 g jauhelihaa, rasvaa 5-10 %
  • 1 dl korppujauhoja TAI 3 viipaletta vaaleaa leipää TAI 2 keskikokoista keitettyä perunaa
  • 1-2 dl vettä tai lihalientä
  • 1 kpl sipuli
  • 1 kpl kananmuna
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 tl maustepippuri jauhetta
  1. Anna korppujauhojen tai leivän turvota nesteessä isos­sa kulhossa 5-10 minuut­tia.
  2. Jos käytät jatkeaineena keitettyä perunaa, raas­ta se hienoksi. Tällöin voit vähentää nesteen määrää n. 1/2 dl:lla.
  3. Lisää kulhoon hienonnettu sipuli, mausteet, muna ja jauheliha. Sekoita tasaiseksi seokseksi.
  4. Samasta perusmurekeseoksesta voit muotoilla murekkei­ta, pyöryköi­tä tai pihvejä.
  5. Jos valmistat jauhelihapihvejä, muotoile seos paksuhkoksi tangoksi ja jaa se kahdek­saan osaan. Painele pihvit soikeiksi tai pyöreiksi.
  6. Jos kypsennät ne uunissa, painele ne suoraan uunipannun päällä olevalle leivinpaperille ja paista 225°C:ssa 15 – 20 minuuttia.
  7. Pihvit voi myös paistaa paistinpannulla rypsiöljyssä.
Jauhelihapihvit sipulikeitosta, 8 kpl, valmistusaika 30-60 min
  • 1 pussi  sipulikeitto keittoainekset
  • ½ dl korppujauhoja
  • 1 dl vettä
  • 1 kpl kananmunaa
  • 400-600 g naudan jauhelihaa, rasvaa 5-10 %
  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään  ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Muotoile taikinasta pihvejä. Aseta pihvit leivinpaperin päälle pellille.
  3. Paista 225 °C:n lämpötilassa 15-20 minuuttia.
  4. Pihvit voi myös paistaa paistinpannulla rypsiöljyssä

Suppilovahverokastike
4 annosta, valimistusaika 30-60 min

250g tuoreita sieniä tai pakaste- tai suolasien iä liotettuna ja ylimääräiset nesteet puristettuina
1-2 keltasipulia kuorittuna ja pilkottuna
3-4 rkl rypsiöljyä
1-2 rkl vehnäjauhoja
3 dl lihalientä
2 dl kasvisrasvasekoitetta (esim Flora Ruoka 7%)
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
(2 rkl silputtua ruohosipulia)

1.  Kuullota sipulit kevyesti voissa. Älä ruskista.
2.  Lisää sienet ja nyt saa himan ruskistaa tai sitten voipi vain kuullotella.
3. Lisää jauhot ja kypsennä niitä 3-4 min. Varo kuitenkin, että jauhot eivät pala/ ruskistu.
4. Lisää liemi joka saa olla aika vaaleaa. Kiehauta ja lisää kerma.
5. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria, ja viimeistele ruohosipulilla.

Perunasose 
6 annosta, valmistusaika 30-60 min

8-10 (n. 1 kg) jauhoisia perunoita (punainen pussi)
vettä
(1 tl suolaa keitinveteen)
n. 2-3dl maitoa (kevyt tai rasvaton)
(1/2 tl suolaa)
25 g margariinia (esim. Flora Normaalisuolainen 60%)

1. Pane vesi kuumenemaan. Pese, kuori ja paloittele perunat. Lisää perunat kattilaan. Vettä saa olla juuri sen verran, että perunat peittyvät. Lisää keitinveteen halutessasi suolaa.
2. Keitä perunoita 15-20 minuuttia. Kokeile kypsyys.
3. Kaada perunoiden keitinvesi pois.
4.  Soseuta perunat ja lisää maito vähitellen hyvin vatkaten.
5.  Mausta perunasose halutessasi suolalla ja margariinilla.

Parempi arkisalaatti

Jäävuorisalaattia
Tomaattia
Kurkkua

(mausteöljy: kylmäpuristettu rypsiöljy, paprika, ruohosipuli, valkosipuli, oregano, meirami, rakuuna)

Voit myös käyttää salaattijuustoa valmiissa mausteöljyssä (esim. Pirkka salaattijuusto & valkosipuli)




Kommentit